Funktionsbeskrivning: Meröppet

Övergripande beskrivning

Funktionen Meröppet är i första hand utvecklad för att fungera tillsammans med en extern lösning för hantering av bibliotek under obemannat öppethållande, till exempel Meröppet-lösningen från Axiell/Bibliotheca. Ett bibliotek som under vissa tider har öppet utan att personal är närvarande behöver kunna styra vem som får lov att komma in. Dessa regler kan skilja sig åt från BOOK-ITs ordinarie regelverk när det gäller skulder och signaler.

Meröppet är en modul som öppnas av Axiell mot en avgift.

Funktioner
Rolltyp i Administration| Roller: Meröppet –dörrpassage.

Kryssruta i Låntagarinformation, fliken Allmänt med benämningen Meröppet

Cirkulation | Mängd låntagare: Utsökningsmöjlighet i fliken Sökning för låntagare som gett getts meröppetbehörighet. Möjlighet att tilldela och ta bort meröppet-behörighet i fliken Träfflista.

Administration|Grunddata|Statistik|Statistikprofiler: Visningsbart fält i Låntagarstatistik : Antal passager.

Regelverk

Låntagare som har försetts med Meröppet-behörighet kan alltid öppna aktuell dörr med hjälp av lånekort (eller motsvarande) och PIN-kod. PIN-kod och lånekortsuppgifter hämtas från BOOK-IT. Eventuella fingeravtryck registreras med en särskild programvara utanför BOOK-IT-miljön.

Meröppet-behörighet tar inte hänsyn till eventuella skulder och signaler på låntagarens konto. Spärr av låntagare då det gäller inpassering görs genom att kryssrutan vid Meröppet i Låntagarinformation, fliken Allmänt bockas av.

Förberedelser

Vid installation av den externa programvaran ska passagesystemet knytas till en ny användare med en roll som tillhör rolltypen Meröppet –dörrpassage.

Låntagare som ska ha tillträde till biblioteket under de obemannade tiderna ger behörighet till detta en och en i Låntagarinformation, fliken Allmänt eller Cirkulation | Mängd låntagare.

Om ni har flera Meröppet-bibliotek finns möjlighet att i låntagarposterna klicka på knappen Enheter och välja det eller de bibliiotek som låntagaren ska ha tillgång till. Om detta inte görs har den aktuella låntagaren tillgång till alla meröppna bibliotek.